Skal du i gang med SEO, så kan du have god gavn af denne intro til SEO for begyndere, hvor du får 9 tips til at komme godt i gang. SEO er nemlig meget mere end blot at skrive gode tekster, der er også en masse teknik, der skal være på plads, inden du går i gang – for at dine tekster kan komme til tops på Google.

SEO for begyndere - start her

Indholdsfortegnelse

SEO for begyndere - også for dig

Er du begynder inden for SEO, og har du forstået vigtigheden af at arbejde med din online tilstedeværelse ved at optimere din hjemmeside eller webshop gennem SEO, så er du kommet langt – især som begynder.

Det kræver vedholdenhed at gå i gang med SEO. Så du skal være klar til at sætte tid af i din kalender til at producere indhold og holde øje med, hvordan det klarer sig på Google. 

SEO er en never ending story. Det er ikke nok at komme op og ligge på side 1 på Google. Du skal også arbejde for at blive ved med at blive ved med at ligge der.

MEN …

Selvom du er begynder, så skal det ikke afholde dig fra at gå i gang, for der er mange ting, du selv kan gøre – og gøre godt, når du lige har fanget systematikken i det.

Så bare klem på …

(Er du i tvivl om, hvad SEO betyder – så læs med her: Hvad er SEO).

En vigtig ting, når vi taler SEO for begyndere

Der er en vigtig ting, du skal forstå, når du skal i gang med SEO. 

Der er ikke nogen genveje til at komme til at ligge nr. 1 på Google. Der er ingen quick fix, og der er ingen, der kan garantere dig, at du kommer til at ligge nr. 1, hvis du taler med et bureau eller en freelancer. 

Den slags garantier er at stikke dig blår i øjnene – og spørger du mig, hører det ingen steder hjemme.

Når du til gengæld kommer op og ligge i toppen på Google, så får du fornøjelsen af alle de besøg du får måned efter måned, år efter år – helt gratis. Og du skal bare vedligeholde siden, så du bliver liggende.

Din placering afhænger af flere elementer

 • Hvordan klarer dine konkurrenter sig på Google.
 • Hvor godt indhold skriver du.
 • Hvor tit skriver du indhold.
 • Har du styr på teknikken.
 • Har du en god linkstruktur.

Det er 100% Google, der bestemmer, hvor du skal ligge i forhold til de andre indlæg om samme emne, og det vurderer Google ud fra mere end 200 parametre.

Nogle af disse parametre er tekniske og andre er inden for tekstskrivning, men uanset hvor de hører til, så er det godt at have styr på dem alle. For har du det – og dine konkurrenter falder igennem på flere af dem, ja – så vil dit indhold have større chance for at komme til tops.

9 tips til SEO for begyndere

Inden jeg får taget modet helt fra dig, skal du vide, at det slet ikke er så svært.

Når du først lige er kommet over de første hurdles og fået styr på teknikken, så begynder det nemme arbejde med at skrive gode SEO tekster.

Af de 9 tips du får er de 6 af dem af teknisk karakter.

Og hvorfor så det?

Det er fordi, at teknikken på din hjemmeside er ligesom fundamentet på et hus. Hvis du ikke har et solidt fundament, så vil det hus, du bygger på det, vakle. 

Det er fuldstændig det samme med din SEO indsats. Hvis teknikken på din hjemmeside ikke er i orden, så vil du aldrig komme til tops på Google på dine vigtige søgeord.

9 tips til SEO for begyndere

Tip #1 - Vælg et godt CMS system

CMS står for Content Management System – altså det system, der gør det muligt for dig at skrive og udgive indhold på din hjemmeside. 

Her skelner man mellem open source og closed source CMS systemer. 

Forskellen er, at open source systemet stiller deres programmeringskoder til rådighed for brugerne, og du (eller din programmør) kan så lave ændringer, så det passer bedst til din virksomhed.

Closed source er tilgengæld de systemer, hvor du ikke kan ændre i programmet. Der får du det, du køber – og ikke mere. I denne gruppe ligger f.eks. også de kursusplatforme, som har en webside-funktion tilknyttet. Det betyder oftest, at du kan optimere til SEO på deres sider ved f.eks. at skrive Title tags og Meta beskrivelser, men du kan ikke benytte hjælpefunktioner som Yoast eller Rankmath, som fungerer med WordPress.

Open Source - eksempler

 • WordPress
 • Joomla
 • Drupal

Closed Source - eksempler

 • Shopify (webshop)
 • Wix
 • Squarespace
 • Kursusplatforme

Jeg vil til enhver tid anbefale dig at vælge WordPress. Det er ikke for ingenting, at de har 56% af markedet. Og når de er så store, så er der rigtigt mange andre virksomheder, som udvikler programmer til deres system – de så kaldte plugins.

Og det kommer dig til gode, for mange af dem er gratis i basis-versionen.

Hvis du ikke har din hjemmeside i WordPress, så har jeg lavet et lille online kursus til dig: Lav din egen hjemmeside, hvor du får hele processen i at lave en hjemmeside i WordPress med opsætning, GDPR, cookiepolitik, Facebook Pixe, Google Search Console og de plugins, der vil arbejde for dig, når du er i gang med SEO.

Tip #2 - Hurtig load hastighed

Et vigtigt parameter for, hvordan din hjemmeside klarer sig i kampen mod de andre er hastigheden, hvormed den loader.

Altså hvor mange millisekunder, det tager for din elementerne på din hjemmeside at blive synlige for læseren.

Det gælder ikke kun på pc men i særdeleshed også på mobil, da Google kører med et princip, der heller “Mobile first”. Det betyder, at Google prioriterer din hjemmesides visning på mobiltelefonen højere end visning på pc, da langt de fleste læsere i dag brug mobiltelefonen, som altid er lige ved hånden.

Mål din load hastighed

Du kan måle din loadhastighed på Pagespeed Insights, hvor du så indtaster din hjemmesides adresse, og så får du resultatet både for mobil og for pc (se ikonerne foroven).

På denne første side kan du se en side, hvor Effektivitet er grøn – så den er helt ok.

SEO for begyndere - sådan tester du din websides hastighed

Hvor i det næste eksempel er effektivitet nede i orange område – på vej mod det røde.

Hvis din test ser sådan ud som den herunder – eller bare befinder sig i orange eller rødt område, så skal du gøre noget ved det. Når du scroller længere ned på Pagespeed Insight, så kan du se, hvilke indsatser, der skal til. Forstår du ikke noget af det – så betal dig fra at få hjælp. 

Hastighedsoptimering af din hjemmeside er super vigtig.

SEO for begyndere - problemer med hastigheden

Tip # 3 - Mobilvenlighed

En af de ting Google lægger stor vægt på, er, at din hjemmeside og webshop uden problemer kan ses på en mobiltelefon.  Mobilvenlig hjemmeside er svaret på Googles regler i algoritmen: “Mobile first”. Så hvis du allerede har en hjemmeside eller webshop, så skal du teste, om den er mobilvenlig.

Mobilvenlighed forveksles nogle gange med “responsivt design”. 

Responsivt design er, at din hjemmeside tilpasser sig mobilskærmen automatisk. Mobilvenlighed er, at elementerne (billeder, tekst, overskrifter) på siden vises pænt og i korrekt rækkefølge, så det er nemt at forstå og læse, når man ser det på en mobiltelefon.

Du kan teste mobilvenligheden lige her på Google eget værktøj:  https://search.google.com/test/mobile-friendly.

Tast dit domænenavn ind og vent 1-2 minutter, så får du svar.

Et din hjemmeside eller webshop ikke mobilvenlig – så bør du gøre noget ved det.

SEO for begyndere mobilvenlighed

Tip #4 - SSL certifikat

Har din webside installeret SSL certifikat?  Det ved du, for hvis din URL starter med https://, så viser s’et i https, at der rent faktisk er installeret et SSL certifikat på din hjemmeside.

SSL certifikatet er en sikkerhed i kommunikationen mellem browseren, hvor din hjemmeside vises og den server, der hoster din hjemmeside. Det betyder, at data mellem de to er krypteret.

Har du ikke en https:// hjemmeside (eller webshop), så kontakt det firma, der hoster din hjemmeside. Altså der, du betaler for at have din hjemmeside liggende. Så sætter de det på for dig.

Det du skal være opmærksom på, er at du skal lave omdirigering fra alle de gamle http-sider til de nye https-sider.  Tal med din hosting udbyder om det – det kan være, de kan hjælpe.

Tip #5 - XML-sitemap

Google crawler dine sider, som det hedder. Jeg forestiller mig altid en edderkop, der kravler rundt på internettet, som var det et spind. Det er i hvert fald sådan, jeg forklarer det, når jeg arbejder med SEO for begyndere.

Derfor er det bedst, hvis du gør det nemt for Googlebot (Googles crawler) at finde rundt på din hjemmeside eller webshop. 

Det gør du ved at oprette et XML-sitemap. Det er simpelthen en lang liste over samtlige sider på dit website.

Og her bliver det nemt, hvis du har WordPress, for så kan du installere et plugin, der kan hjælpe dig med det.  Hvis du bruger et af de kendte SEO plugins Yoast eller Rankmath, så kan du gå ind under de generelle indstillinger, aktiver XML-sitemap og gemme.

Så er den fikset.

Nu skal du så blot indsende dit XML-sitemap til Google Search Console.

Tip #6 - Generer en robot.txt-fil

Sidste tip af teknisk karakter. Jeg lover det. For de her tips er ikke specielt venlige i forhold til SEO for begyndere, men prøv at følge med, så du i hvert fald ved, at der er noget, der hedder robot.txt, og som genereres på dit website.

Først en lille forklaring:  

På internettet er der en masse “bots”, som crawler internettet. Nogle af dem arbejder for søgemaskinerne med at crawle vores hjemmesider, så de kan blive indekseret og vist frem på Google og andre søgemaskiner. De bots kan vi godt lide.

Men der findes også en masse andre bots, som ikke nødvendigvis har samme positive hensigter. Ved at generere en robot.txt-fil, så indikerer du overfor bots, hvilke sider de må crawle, og hvilke de ikke må crawle (crawle = besøge).

Tjek om du har en robot.txt-fil ved at skrive ditdomænenavn.dk/robot.txt.

Ellers kan du nemt oprette en både via et af de to SEO-plugins i WordPress: Yoast eller Rankmath. 

Tip #7 - Lav en god søgeordsanalyse

Så blev vi færdige med alt det hardcore tekniske – og det må jeg blank erkende, at det er en smule op ad bakke, når vi taler SEO for begyndere.

Jeg vil på den anden side heller ikke bilde dig ind, at SEO kun er om tekster.

Men SEO er i høj grad også om tekster – og det skal vi i gang med nu.

Og det første tip jeg vil give dig er, at du skal sørge for at lave en god søgeordsanalyse, så du ved, hvilke søgeord og søgefraser, du skal skrive om for at ramme din yndlingskunde.

Det er vigtigt, at du vælger nogle søgeord, du kan komme til at rangere på – og altså ikke vælger ord, hvor der er alt for stor konkurrence, for så bliver det for svært. 

Googles eget søgeordsværktøj

Et sted, hvor du gratis kan tjekke, om der er søgninger på dine søgeord og se, hvor høj konkurrencen er på Google Ads. Her går du ind under Værktøjsindstillinger > Planlægning > Søgeordsplanlægning.

Hvis du har en aktiv konto, så kan du mere detaljeret, hvor mange søgninger, der er på dine søgeord. Hvis du ikke har en aktiv konto (som eksemplet herunder), så får du mere generelle tal. 

På billedet har jeg lavet en søgning på “garn”, hvor du kan se, at der formodentligt er pænt mange søgninger, men til gengæld også en høj konkurrence. Nedenunder kan du se andre forslag til søgeord. Du kan også se, at der i alt er godt 2.800 forslag til søgeord, der indeholder ordet “garn”.

Jeg vil anbefale, at du sætter dig grundigt ind i, hvordan du laver en god søgeordsanalyse. 

SEO for begyndere - lav en god søgeordsanalyse

Tip #8 - Lav indhold dine læsere elsker

Du skal altid holde dig for øje, at du med din tekst skal løse et problem for din læser, og du må gerne samtidig underholde. 

Det er vigtigt at du skriver til din læser – og ikke til Google.

Der var engang, hvor vi bare skulle skrive søgeordet rigtigt mange gange i teksten, så ville Google indeksere det. Sådan er det ikke mere. I dag er Google en meget klogere maskine, og den kan i høj grad forstå, hvis du forsøger at skrive tekster rettet mod den – snarere end rettet mod de mennesker, der skal læse den.

Og det bliver du straffet for.

Så skriv gode tekster, der svarer på læserens søgeintention – altså hvilket type svar, de søger.

Skriv unikt indhold,

dine læsere har lyst til at læse

Samtidig skal du også sørge for at skrive unikt indhold. 

Lad være med at kopiere fra andre sider – det hedder duplicate content (og det bliver også straffet). Lad være med at oversætte fra andre sider. Lad være med at tage andet indhold og bare omformulere det lidt.

Du kan sagtens lade dig inspirere fra andre sider, men sørg for at skrive unikt indhold.

Tip #9 - Hav god linkstruktur

Det sidste tip du får her i SEO for begynder er om din linkstruktur. Og her mener jeg ikke menuen på din side, for den er nærmest underordnet i forhold til SEO.

Jeg taler her om:

 • Links i dine tekster, som binder dine sider sammen på kryds og tværs (interne links). De hjælper Googlebot med at finde rundt på din side og forstå sammenhænge på din hjemmeside.
 • Links fra din hjemmeside og til eksterne ressourcer (eksterne udgående links).
 • Links fra andre hjemmesider og ind til din hjemmeside. Når andre ser din hjemmeside som en ressource, så er de tilbøjelige til at linke til din side (eksterne indgående links – også kaldet backlinks).

Det er vigtigt at have gode links – både på din egen hjemmeside – men også udefra og ind til din hjemmeside. De giver nemlig god værdi i Googles øjne, for når andre synes, at dine sider er værd at linke til, så får du plus points i Googles bog

Lad ikke tipsene tage pusten fra dig

Nu har du fået en række tips til hvad du skal have styr på, når du er en del af SEO for begyndere. 

Og jeg ved godt, at mange af dem er meget tekniske, og du måske skal ud og købe hjælp til dem. Men det er ikke opgaver, der nødvendigvis tager lang tid – og derfor skal du sørge for at få et prisoverslag. 

Det jeg blot vil understrege er, at det er virkelig vigtigt, at du har styr på de tekniske aspekter, der er nævnt her under de 9 tips til SEO for begyndere, for ellers bliver det bare sværere at komme til tops i Google, hvis overhovedet muligt.

Ønsker du hjælp til SEO for begyndere?

Hvis du har brug for hjælp, er du altid velkommen til at kontakte mig på connie@virtuel-assistent.dk. 

Picture of Connie Jahn

Connie Jahn

Connie har været selvstændig siden 1999 og har i 7 år været ude i en stilling som online marketing medarbejde med speciale i SEO. I januar 2022 valgte Connie at gå selvstændig igen og hjælper i dag små selvstændige med deres online tilstedeværelse - både undervisning og done-for-you. Klik på billedet og læs mere

Kategorier

Seneste blogs

Stil dit spørgsmål til mig

Har du spørgsmål, du gerne vil have mit svar på, så skriv til mig på mail connie@virtuel-assistent.dk og skriv “spørgsmål til bloggen” som emne.

Så får du svaret her i bloggen.