Hvad er en målgruppe

Connie - vært for Sikkerhedspakke til din hjemmeside

Du har sikkert hørt det mange gange før: Du skal kende din målgruppe. Men hvad betyder det egentlig? Og hvordan finder du ud af, hvem din målgruppe er – især hvis du tilbyder noget, “alle kunne få glæde af”? Læs med her og bliv klogere.

Hvad er en målgruppe - og hvorfor er den vigtig at kende

Indholdsfortegnelse

I dette blogindlæg får du en grundig og begyndervenlig forklaring på, hvad en målgruppe er, hvorfor det er så vigtigt at arbejde bevidst med den, og hvordan du kommer i gang med at finde din.

Hvad er en målgruppe?

En målgruppe er den gruppe af mennesker, du gerne vil nå ud til med dit produkt, din ydelse eller dit budskab. Det er dem, du kommunikerer til, sælger til og udvikler dine løsninger til.

Det betyder ikke, at andre ikke kan købe hos dig. Men når du ved, hvem du primært taler til, bliver din markedsføring mere tydelig, og det bliver nemmere for kunderne at se, om det er noget for dem.

Et simpelt eksempel:

Hvis du sælger yogapakker online, kan din ideelle kunde for eksempel være:

Kvinder mellem 40 og 60 år, der gerne vil finde mere ro i hverdagen og foretrækker at træne hjemmefra.

Du kunne sagtens også sælge til mænd, unge eller professionelle atleter – men det er ikke dem, du taler direkte til. Og netop det gør en forskel.

Hvorfor er det vigtigt at kende sin målgruppe?

At kende sine modtagere handler ikke om at begrænse sig. Det handler om at gøre det nemt for de rigtige mennesker at vælge dig. Når du ved, hvem du gerne vil nå, bliver det langt lettere at finde de rigtige ord, skabe det rigtige indhold og vælge de rette kanaler.

Du skriver mere præcist

Hvis du ved, hvem du skriver til, bliver dine tekster automatisk mere relevante. Du kan tale direkte ind i deres behov, spørgsmål og drømme i stedet for at prøve at favne alle. Det skaber genkendelse – og tillid. 

Det gælder både når du skriver opslag til SoMe, nyhedsbreve eller SEO-tekster, når du er i gang med SEO optimering af din hjemmeside eller webshop. 

Du undgår at spilde tid og penge

Når du har styr på, hvem du henvender dig til, behøver du ikke gætte dig frem til, hvilke budskaber eller annoncer der virker. Du kan målrette din indsats og få meget mere ud af din markedsføring.

Du skaber stærkere forbindelser

Dine kunder føler sig set og forstået, når du taler direkte til deres situation. Det gør dem mere tilbøjelige til at handle – og komme igen.

Bliv klogere på hvad er en målgruppe

Hvad kendetegner en god målgruppe?

Det er nemt at falde i fælden og sige: “Jeg vil gerne ramme alle mellem 20 og 70 år, der interesserer sig for [dit emne]”. 

Men en god modtagergruppe er langt mere specifik – og det gør det lettere at ramme rigtigt.

En god målgruppe er konkret

Jo mere konkret du kan være, jo bedre. Ikke bare alder og bopæl, men også livssituation, behov og udfordringer. Det hjælper dig med at skabe indhold og tilbud, der faktisk giver mening for dem.

En god målgruppe er genkendelig

Når en person i din læserskare læser din tekst, skal de tænke: “Det er jo mig!” Det betyder, at du skal kende deres sprog, værdier og det, der optager dem i hverdagen.

En god målgruppe har et reelt behov

Din ønskede kunde skal have et behov, som du faktisk kan løse. Det er ikke nok, at de synes, det er interessant – de skal have en grund til at handle.

En god målgruppe er tilgængelig

Du skal kunne nå dem. Hvis dine potentielle kunder fx aldrig bruger sociale medier, men du kun markedsfører dig på Instagram, så er der måske et mismatch.

Primær målgruppe og sekundær målgruppe

Når du arbejder med modtagergrupper, kan det være en hjælp at skelne mellem en primær målgruppe og en sekundær målgruppe.

Den primære målgruppe er dem, du udvikler dine kerneydelser og budskaber til. Det er dem, du især gerne vil tiltrække – og som du aktivt forsøger at ramme med din markedsføring. Det er også dem, du har i tankerne, når du f.eks. skriver tekster, designer dit website eller vælger, hvilke kanaler du bruger til at være synlig.

Den sekundære målgruppe er dem, der også kan få glæde af det, du tilbyder, men som ikke er dit hovedfokus. Det kan være en gruppe, der ligner din primære, men har lidt andre behov eller befinder sig et andet sted i købsrejsen. Det kan også være nogen, der i første omgang følger dig via sociale medier, men først senere bliver klar til at købe.

Et konkret eksempel:

Hvis du tilbyder yogaforløb målrettet kvinder 40+, der vil finde ro i en travl hverdag, så er de kvinder din primære målgruppe. Men yngre kvinder med stresssymptomer eller mænd med interesse for mindfulness kan stadig finde værdi i dine produkter. De er din sekundære målgruppe.

Når du er bevidst om, hvem der er din primære modtager, kan du skrive mere direkte og skabe bedre resultater. Og samtidig kan du stadig inkludere den sekundære gruppe i dine budskaber – fx via blogindlæg, freebies eller indhold på sociale medier med lidt bredere vinkler.

Kort sagt: Det handler ikke om at udelukke nogen – men om at prioritere din kommunikation, så den bliver mere klar og effektiv.

Målgrupper er ikke statiske

Det er vigtigt at huske, at din ideelle kunde ikke nødvendigvis er den samme for evigt. Både din forretning og dine kunders behov kan udvikle sig over tid – og det kan din modtagergruppe også. 

Måske opdager du, at dem, du troede, du ville arbejde med, ikke matcher den måde, du gerne vil hjælpe på. Eller måske viser det sig, at du tiltrækker en helt anden type mennesker end forventet.

Derfor er det helt normalt – og sundt – at justere sin strategi løbende. Det betyder ikke, at du har gjort noget forkert. Tværtimod viser det, at du lytter, lærer og tilpasser dig.

Faktisk kan det være en stor styrke at turde sige: “Det her virker ikke længere for mig” og i stedet fokusere på de mennesker, der passer bedre til dig og dine værdier.

Så vær ikke bange for at begynde med et kvalificeret gæt – og finpuds det undervejs. Det vigtigste er, at du tør tage stilling og arbejde bevidst med det.

Din målgruppe former din stemme

Når du kender din ideelle kunde, kan du ikke bare finde de rigtige ord – du kan også finde den rette tone. Den måde, du taler til dine kunder på, skal afspejle både hvem du er, og hvem de er. 

Hvis dine kunder er førstegangskøbere, der har brug for tryghed og overblik, skal din kommunikation være varm, guidende og overskuelig. Hvis du derimod henvender dig til professionelle, der har travlt og leder efter løsninger, skal din tone måske være mere direkte, effektiv og konkret.

Din målgrupper former din tone of voice

Her kommer begrebet tone of voice i spil. Din tone of voice handler om den følelse, du efterlader hos læseren. Er du seriøs, inspirerende, nede på jorden eller måske humoristisk? Når din kernemålgruppe er tydelig, bliver det lettere at vælge en tone, der matcher både dine værdier og dine kunders forventninger.

Din stemme og dit sprogvalg gør en forskel i, om dine potentielle kunder føler sig mødt. Derfor handler arbejdet med målgruppe ikke kun om at finde de rette oplysninger – men om at bruge dem aktivt i din kommunikation. Det er her magien sker: Når dine ord føles, som om de er skrevet præcis til dem, der læser med.

Ram plet med din maalgruppe

Sådan kommer du i gang med at finde din målgruppe

Du behøver hverken store analyser, modeller eller markedsundersøgelser for at komme i gang. Det vigtigste er, at du begynder at blive mere bevidst om, hvem du taler til – og hvorfor.

Start med at se på dine kunder – dem du har, eller dem du drømmer om

Et godt sted at starte er med dem, du allerede har hjulpet. Hvem har fået mest ud af dit produkt eller din ydelse? Hvem havde du det godt med at arbejde sammen med? Det kan give dig spor om, hvem du fungerer bedst med.

Hvis du endnu ikke har haft kunder, så tænk over, hvem du gerne vil hjælpe. Forestil dig en kunde, du ville elske at arbejde med, og som du ved, du kan gøre en forskel for. Det er helt okay at starte med en drømmemålgruppe og justere senere.

Tænk over deres situation, behov og ønsker

Prøv at sætte dig i deres sted: Hvad går de rundt og tumler med? Hvad savner de? Hvad drømmer de om? Hvad har de måske prøvet før, der ikke virkede?

Ved at forstå, hvad der rører sig i deres liv – ikke bare fakta som alder og job, men følelser og frustrationer – bliver det lettere at kommunikere klart og med genkendelse.

Skriv det ned og lav dit eget overblik

Tag noter undervejs. Du kan skrive det i stikord eller som korte beskrivelser. Det vigtigste er, at du får det ud af hovedet og ned et sted, hvor du kan arbejde videre med det.

Det giver dig noget at vende tilbage til, når du skal skrive tekster, planlægge kampagner eller opdatere din hjemmeside. Du vil også opdage, at du bliver mere skarp, hver gang du justerer eller tilpasser det lidt.

Hvad er forskellen på målgruppe og persona?

Begreberne målgruppe og persona bliver tit blandet sammen – og det er der ikke noget at sige til. De hænger nemlig tæt sammen, men de er ikke det samme.

Din målgruppe er den samlede gruppe, du gerne vil nå med din markedsføring. En persona er en fiktiv, detaljeret beskrivelse af én typisk person fra den gruppe. Med navn, alder, behov, drømme og typisk adfærd.

Det er et værktøj, der gør det lettere at skabe indhold og budskaber, der virker – og det skriver jeg meget mere om i et kommende indlæg om personaer.

Din målgruppe og din USP hænger sammen

Når du kender din ideelle kunde, bliver det også lettere at finde frem til din USP – din Unique Selling Point. Din USP handler om det, der gør dig unik og attraktiv for netop den gruppe af mennesker, du gerne vil hjælpe. For hvordan kan du vide, hvad der gør dig speciel i kundens øjne, hvis du ikke ved, hvem kunden er?

Din ideelle kunde giver konteksten for din USP.

Det er deres behov, ønsker og udfordringer, du skal skille dig ud i forhold til. Har du f.eks. en målgruppe, der vægter tryghed og tillid højt, kan din USP være, at du tilbyder 1:1 rådgivning hele vejen. Ønsker de i stedet hurtige resultater, kan det være din særlige metode, der differentierer dig.

Vil du lære, hvordan du formulerer din USP, så den både skiller dig ud og rammer din ideelle kunde? Så læs også: Hvad er USP? 5 ting du skal vide om din Unique Selling Point

Dyk dybere ned i arbejdet med din målgruppe

Når du har styr på, hvad en målgruppe er, kan du tage det næste skridt og arbejde videre med:

👉  Sådan laver du en målgruppebeskrivelse – uden at gøre det svært.

👉  Enkel målgruppe model – få overblik og retning.

Disse blogindlæg kommer over de kommende uger, hvis et af linkene ikke lige virker.

Du kan også kigge nærmere på Hubspots udlægning af arbejdet med målgruppe.

Klar til at bruge din målgruppe?

Når du først kender din målgruppe, bliver alt andet nemmere – både din kommunikation, dit indhold og dine produkter. Du behøver ikke vide alt fra starten. Det vigtigste er, at du begynder at tænke: 

Hvem taler jeg til – og hvordan kan jeg gøre det lettere for dem at vælge mig?

Og husk: Du må gerne justere undervejs.

Picture of Connie Jahn

Connie Jahn

Connie har været selvstændig siden 1999 og har i 7 år været ude i en stilling som online marketing medarbejde med speciale i SEO. I januar 2022 valgte Connie at gå selvstændig igen og hjælper i dag små selvstændige med deres online tilstedeværelse - både undervisning og done-for-you. Klik på billedet og læs mere

Kategorier

Seneste blogs

Stil dit spørgsmål til mig

Har du spørgsmål, du gerne vil have mit svar på, så skriv til mig på mail connie@virtuel-assistent.dk og skriv “spørgsmål til bloggen” som emne.

Så får du svaret her i bloggen.