CMS systemer står for Content Management System. Det er en platform, der gør det nemt at bygge, administrere og opdatere hjemmesider uden at skulle skrive kode. Men hvilket CMS system skal du vælge? Det får du svaret på her.
Indholdsfortegnelse
I dag er CMS systemer en afgørende del af moderne webdesign, fordi det giver både små og store virksomheder mulighed for at få en professionel online tilstedeværelse uden nødvendigvis at skulle have den store tekniske ekspertise.
Hvad er et CMS system?
Som allerede forklaret står CMS system for Content Management System. Altså et system eller en software, der bruges til at oprette, administrere og redigere indhold på en hjemmeside.
Uden CMS systemer skal du kode dine sider fra bunden ved hjælp af HTML, CSS og JavaScript, hvilket kræver avanceret teknisk viden.
Med et CMS-system kan du i stedet fokusere på at skabe og organisere indhold, da selve platformen (CMS systemet) tager sig af alt det tekniske bag kulisserne.
Populære CMS systemer
Populære CMS systemer omfatter WordPress, Joomla og Drupal. WordPress er langt det mest anvendte CMS system på verdensplan. Det har en markedsandel på over 40%.
Det skyldes, at det er nemt at bruge og tilbyder uendelige tilpasningsmuligheder gennem plugins og temaer.
Plugins er små selvstændige programmer, som kan kobles gnidningsløst til din WordPress, og så har du nye features i din WordPress. Temaet er et bagvedliggende program, som definerer hvordan din hjemmeside er ud i front-end.
Bagefter fylder du så indhold på ved hjælp af en page builder. Her vælger du for eksempel, hvor der skal indsættes tekst og billeder på den enkelte side.
Hvilket CMS System skal jeg vælge?
Nogle gange møder jeg heldigvis kunden, inden han eller hun har valgt platform til sin hjemmeside. Og der er det helt store spørgsmål: Hvilket CMS System skal jeg vælge?
Valget afhænger af dine behov – altså hvor stor og kompleks din hjemmeside eller webshop skal være, dine tekniske færdigheder og dit ambitionsniveau for din hjemmeside.
Hvis du søger en nem løsning til en helt simpel hjemmeside, fordi du bare vil bruge den som visitkort, kan du overveje systemer som Wix eller Squarespace. De er meget brugervenlige, men de har deres begrænsninger, når det kommer til fleksibilitet, søgemaskineoptimering og kontrol over din hjemmeside.
Hvis du derimod ønsker en løsning, der kan vokse med din virksomhed, eller hvor du som minimum gerne vil arbejde forholdsvist seriøst med SEO optimering af din side eller shop, så du bliver fundet på Google, så skal du vælge et rigtigt CMS system – WordPress, Joomla eller Drupal.
WordPress er både nemt at komme i gang med og tilbyder langt flere muligheder for tilpasning og udvidelse, når dine behov vokser. Med de mange plugins og skabeloner kan du tilføje funktionalitet til din hjemmeside, som vil være svær at opnå med andre CMS-systemer eller hjemmesideprogrammer.
Nederst på denne side har jeg lavet en sammenligning af de 3 CMS systemer. Det kan give dig en ide om, hvilket CMS system, der er det mest optimale for dig.
Anbefaling - når det skal være nemt
Inden vi går videre med fordelene ved CMS systemer fremfor et hjemmeside program, så vil jeg give dig min anbefaling til CMS system og pagebuilder, så du får fleksibiliteten ved et CMS-system og samtidig nemheden ved et af de mere enkle hjemmesideprogrammer.
Kombineret med Elementor, en kraftfuld page builder, giver et WordPress CMS system dig fuld kontrol over din hjemmesides design uden behov for tekniske færdigheder.
Elementor’s intuitive drag-and-drop interface gør det lige så nemt som de mest populære hjemmesideprogrammer – men med langt flere muligheder for tilpasning og udvidelse.
CMS System WordPress
WordPress er mere end bare et CMS – det er en platform, der understøtter alt fra simple blogs til store e-handelswebsteder. Dets styrke ligger i dets åbenhed, fleksibilitet og massive fællesskab.
Som open-source software har det tusindvis af udviklere, der kontinuerligt arbejder på at forbedre platformen og tilbyde nye plugins og skabeloner.
Kombineret med Elementor, en kraftfuld page builder, giver WordPress CMS systemet dig fuld kontrol over din hjemmesides design uden behov for tekniske færdigheder. Elementor’s intuitive drag-and-drop interface gør det lige så nemt som de mest populære hjemmesideprogrammer – men med langt flere muligheder for tilpasning og udvidelse.
7 fordele ved at bruge WordPress
Der er en række fordele ved at bruge WordPress som CMS system:
- Brugervenlighed: WordPress kan bruges af både begyndere og eksperter. Mange tror fejlagtigt, at WordPress er kompliceret, men med en intuitiv pagebuilder som Elementor kan alle lave deres egen hjemmeside.
- Skalerbarhed: WordPress kan håndtere alt fra små personlige blogs til store kommercielle hjemmesider.
- Open source giver fleksibilitet: Open source betyder, at du nemt kan ændre i koden og tilpasse hjemmesiden eller webshoppen til dine behov. Med tusindvis af plugins og temaer kan du tilpasse din hjemmeside præcis, som du vil, uden at skulle kode noget selv.
- SEO optimering: WordPress er designet med søgemaskineoptimering (SEO) i tankerne. Lige fra organisering af blogindlæg i kategorier og tags og til SEO plugins som Rank Math og Yoast, som hjælper dig med at optimere dine SEO-tekster.
- Hastighedsoptimering: Vil du gerne have læsere og blive fundet på Google, så er hastigheden, hvormed din side loades af stor vigtighed. Her er der mange muligheder for cache plugins, der hjælper med bedre hastighed på din hjemmeside/webshop – en overset faktor hos mange.
- Fuld kontrol over dit indhold: I modsætning til nogle hjemmesideprogrammer, ejer du fuldt ud alt indhold på din WordPress-side. Du har mulighed for at oprette, redigere og slette indhold uden begrænsninger fra en tredjepart.
- Sikkerhed: Selvom ingen platform er 100% sikker, tilbyder WordPress regelmæssige opdateringer, der forbedrer sikkerheden.
Vil du i gang med
WordPress og Elementor?
Vil du gerne selv i gang med WordPress og Elementor
– her er et par online kurser til dig, der er begynder inden hjemmesider:
Open source vs closed source
Når en platform er open source, som WordPress, betyder det, at koden er frit tilgængelig for alle. Det giver udviklere mulighed for at tilpasse og forbedre systemet, og du får adgang til en stor mængde gratis temaer og plugins.
Som bruger betyder det, at du har mere frihed til at tilpasse din hjemmeside, og du kan ofte finde gratis værktøjer og løsninger.
I modsætning hertil er closed source software som Wix, Squarespace, Dandomain og One.com. Her er koden privat, og kun virksomheden bag platformen kan ændre den.
Det betyder, at du har mindre fleksibilitet og ofte skal betale for at få adgang til flere funktioner. Til gengæld får du en mere “ready-to-go” løsning, som er lettere at bruge, men med færre tilpasningsmuligheder.
Sammenligning af WordPress, Joomla og Drupal
Her er en sammenligning af WordPress, Joomla, og Drupal, som er tre populære CMS-systemer. Download den som pdf herunder:
Du kan se flere sammenligninger af CMS systemer her
Konklusion om CMS systemer
Når du overvejer, hvilket CMS system du skal vælge, er WordPress et oplagt valg, medmindre du har brug for noget meget specialiseret.
WordPress: Ideel for begyndere og mellemstore websites. Brugervenlig, mange temaer og plugins, men kræver ekstra sikkerhedsforanstaltninger og vedligeholdelse.
Joomla: Et godt mellemvalg for brugere, der har lidt teknisk erfaring. Det er mere fleksibelt end WordPress, men mindre brugervenligt.
Drupal: Bedst egnet til store, komplekse projekter, hvor der er behov for maksimal fleksibilitet og skalerbarhed. Det er dog den mest komplekse og kræver teknisk viden.
Du får også nemhed med, når du kombinerer WordPress med Elementor som pagebuilder, så du selv kan lægge dine tekster op og redigere din hjemmeside uden at skulle have et bureau ind over.
Denne kombination giver dig en fleksibel, brugervenlig platform, der kan vokse med dine behov, samtidig med at den bevarer enkelheden og intuitiviteten ved et traditionelt hjemmesideprogram.
Uanset om du er nybegynder eller en erfaren webdesigner, er WordPress med Elementor en kraftfuld løsning, der gør det let at skabe professionelle hjemmesider uden tekniske udfordringer.